Artister som slog igenom på nätet

Även om internet har resulterat i en ökat piratkopiering så har det också gett många möjligheter. Alla kan skapa och publicera sitt eget material till en obefintlig kostnad. Förut var man tvungen att ha ett skivbolag i ryggen för att producera och sälja sin musik men nu kan man göra allt själv. Det går att göra musiken, marknadsföra och sälja den helt utan någon inbladning av skivbolag eller annat management.

Det har kommit ett par artister som har fått sitt genombrott genom internet.

Basshunter (Jonas Erik Altberg)

Jonas Erik Altberg är mest känd som Basshunter. Killen som slog igenom på internet med sin låt ”Boten Anna”. Han är född 1984 i Halmstad, Sverige. Har började att göra musik 1999 som Basshunter men succén kom när han gjorde den svenska låten ”Boten Anna”. Han släppte den helt gratis och låten spred sig som en löpeld på internet. Han fick ett skivkontrakt och låten spelades in i studio och fick en egen musikvideo. Låten åkte rakt upp på topplistorna för singlar i flera länder och två år senare kom en engelsk version ut, och den toppade Storbritanniens lista. Det var dock inte Basshunter som hade gjort låten, det var i stället Jason och Bassheadz från Holland som hade gjort en remix på den. Basshunter gjorde en överenskommelse att själv få spela in en liknande version av låten. Den blev också en succé och klättrade upp på Storbritanniens lista, där den låg i topp i fem veckor. Det är bara ABBA:s låt Dancing Queen som har varit bättre med sina sex veckor.

Se originalvideo med Boten Anna här

Justin Bieber

Justin Bieber född 1994 upptäcktes faktiskt på internet. Det var på grund av det som han fick ett skivkontrakt. Som barn var Justin väldigt intresserad av musik och han lärde sig att spela olika instrument eftersom familjen umgicks med musiker. Han uppträdde i skolan och på talangjakter samt att hans mamma laddade upp videoklipp till Youtube, för att alla i familjen kunde få ta del av musiken. Men 2007 så hittade Scooter Braun en video med Justin av en slump. Han blev väldigt imponerad och fick efter en tid ett skivkontrakt.

Idag är han en av de största artisterna i världen och en stor flickidol. Han har bland annat 53 miljoner följare på Twitter.

Här är några videoklipp på Justin Bieber innan han blev känd. Det var någon av dessa som Scooter Braun hittade när han upptäckte honom av en slump.

Hemsidor att publicera sig på

Idag kan man lägga ut sin musik på flera olika hemsidor. Youtube är en väldigt bra tjänst där vem som helst kan ladda upp ett videoklipp, helt gratis dessutom. Det bästa med Youtube är att videon man lägger upp kan få miljontals visningar på bara några timmar om man har tur.

Myspace är ett community där man också kan ladda upp sitt eget material och bli upptäckt.

Som musiker och band kan man också lägga ut sin musik på Spotify. Där kan man få betalt för sin musik, man blir tilldelad en viss summa per spelning. Det varierar hur mycket man får men det kan generera ungefär 5 öre per spelning. Artisten får 21 % av vinsten och för en miljon lyssningar blir det ungefär 10 000 svenska kronor. För med information om hur du får ut din musik på Spotify läs är http://www.spotifyartists.com/guides/?_ga=1.9894588.805233232.1408362773#get-your-music-on-spotify