Ukulele, ett instrument som växt sig otroligt populärt

För cirka tio år sedan så var det inte många som hade sett en ukulele, eller ens talade om det nu mycket populära instrumentet. Ukulele är ett stränginstrument som härstammar från Portugal, och fick en stor spridning på Hawaii med anländandet av utvandrande portugiser i slutet av 1800-talet.

Ukulelens namn kommer från att en utvandrande portugis, som anlände till Hawaiis hamn brast i sång och spelade på just detta instrument. Den befolkning på Hawaii som hade tagit sig ned till hamnen för att se portugiserna anlända var imponerade av både sång och spel. De gav då ukulelen sitt namn, då det såg ut som denna portugis hand flög fram över strängarna med snabbheten av en hoppande loppa. Ukulele betyder just, hoppande loppa på hawaiianska.

Ukulelen har spritts över hela världen och är idag en stor industri
Efter denna ankomst till Hawaii, så blev det ganska tyst om ukulelen i över hundra år. Varför vet vi inte, men vi vet dock att det varje år kommer nya trender. Dessa trender dör oftast ut tämligen snabbt. Så är det dock inte med ukulelen, som har växt till en stor industri under de senaste tio åren.

Detta kan vi se i alla musikaffärer i Sverige, där det idag nästan inte finns en riktig musikaffär som inte bedriver försäljning av ukulele. Vi kan även se vid sökningar på Internet att det idag finns en enorm information att hämta om detta fyrsträngade och populära instrument.

Idag säljs det kompletta paket där du kan köpa en ukulele, tillsammans med en historiebok samt instruktioner och små häften med populär musik för just ukulele. Varför det blivit så är det svårt att svara på. Kanske är det så enkelt att ukulelen blivit en ersättare för gitarren, och att det är ett roligt sätt att lära sig spela och umgås med vänner. I vilket fall så är det en trevlig och rolig present att både ge bort och att få.

Updated: December 11, 2014 — 2:26 pm